Wednesday, May 25, 2011

Seronok oOo Practical!

Assalamualaikum semua.. sehat? Kawan2 yg sedang buat practical macam saya tu.. korang okey? keje best? penat tak?? terus terang cakap.. saya penat kottt .. hahaha.. ceh! tak sampai sebulan lagi poonn.. dah macam2 kaann?...theehee~

Walaupon kadang2 tu ada hari2 yg teramat lah penat.. saya tetap nak cakap kerja lagi best dari duduk dalam class! heh heh heh...

Hari ni saya diminta berkerja dalam kilang. Bestt!! dapat tengok macam mana syarikat yg saya berkerja ni hasilkan produk. Tadi, saya tolong buat karipap putar, karipap crispy (pakai mesin besar oo.. *jakun*) dan samosa.

Oh, lupa nak cerita.. saya sekarang berkerja di Fatihah Frozen Food. haa.. tengok?? berkenaan makanan lagiii..dan lagi..dan lagi.. lagi2 makanan. Isn't my life seems like all about food? hahaha.. muka saya memang muka makanan la saya rasa.. korang rasa? sila tengok header blog sekarang.. ngam tak? ngam tak?? dari kecik muka makanannnn.. *sambil niat nak eksyen yg blog ni dah ada header* (^∞^)" hoi hoooiii...

Apa2 pon Alhamdulillah.. syukur lillah.. setakat ni saya sangat gembira dapat practical dkt tempat ni. Banyak juga lah yg saya dah belajar tenteng industri permakanan ni.. dari strategic planing, marketing, advertising, managing, production.. hurm.. ape lagi eh.. hah! human resource.. contoh, wage distribution for foreign workers and locals. *manager2, atau bos2 yg terbaca blog ni better take notes la eh.. I'm definitely the best candidate for your company.. must wait for me next year okey!* huahahhaahaaa.. (psst.. readers pls vomit in the toilet.. no one gonna clean up your mess on your notebook beside your self.. LOLs!)

Nih nak cite... Ada la kawan2 saya yg kerja di sharikat besar2 nih, telipon saya cakap yg diaorang dah mati kutu, boring, stress.. rasa cam tak belajar ape pon lagi.. sebab setiap hari kena photostat kertas, ketip kertas, lipat surat.. kekadang duduk je melongo takde keje. "weehh! best gile korang!! releks betul! dah la duit korang masukk ngam habiss.." Memang tu lah respon saya lepas dengar diaorang cite macam tuh. Selain makanan, saya memang suka duit. Bagi saya la.. mata duitan lebih baik dari toyol! *tetibe le tuh, sila abaikan*

Ni beberapa idea supaya korang tak boring, stress dan seangkatan dengan nya..(idea ni untuk sesapa yg company dia block fesbuk atau laman2 social je ye)..

1) Bukak radio ke, mp3 ke..(make sure korang pakai earphone @ head phone) kalau rasa macam lagho sangat.. dengarlah Business FM ke, IKIM ke, redio 24 ke.. boleh lah bercambah sikit idea dalam otak. Tak pon dengar lah bacaan Al-Quraan.. haa..boleh juga menambahkan saham di Akhirat!

2) observe pekerja di situ.. hari ni dia pakai apa , cara dia cakap ke, duduk ke, tertido ke.. kene marah dengan bos ke..haa.. ni pon belajar jugak ape.. kalau benda diaorang buat ni tak elok, kita jangan buat.. kalau elok kita buat lah!

Learn from the mistakes of others. You can't live long enough to make them all yourself.

3) Baca surat kabar. Biasanya company besar ada melanggan surat kabar bermacam2 jenis.. baca lah semua... hahahaahaa.. kalau ada internet, lagi best.. boleh baca blog dan website2 yg berfaedah. Yg ada blog sendiri.. boleh la update blog kan... (jangan lupa blog walking di sini selalu ye! hehehhe.. pesanan ini ditaja oleh L.L.L)

Tu je lah.. yg lain boleh la fikir sendiri.. ikut kesesuaian tempat korang bekerja.. most importantly , never ever live your mind blank and empty okey..
Stay positive guys! hope soon they let you do some work that worth of what you studied. :)



~ Somehow I think the lyric of this song relate to us (Budak2 Practical) ~

"If you wish to achieve worthwhile things in your personal and career life, you must become a worthwhile person in your own self-development."-Brian Tracy


P/s : Thanks to SHA sebab sudi review my blog. ( yup, was on my request and she did willingly help with some useful advice) She is sooo sweet...!! dia suka tolong kawan2 blogger. Jom melawat dia dkt SINI.


5 comments:

sha said...

Eh, no biggie la..

My pleasure =)

Best ya, praktikal? Ok la tu. Semoga dapat kerja nanti.

Minta maaf tak sempat nak lawat hari ni, kawan-kawan sha buat surprise. Sangat terharu.

yaadahria said...

akak.... bestnya keje kt kilang makanan. sy nk sgt kot. lg2 yg buat frozen food neh. aish... dpt ilmu pengetahuan...

che sakinah said...

@ sha : siyes ni.. thank you so so much :)

@ yaadahria : dira dapat mana? mana2 pon best sebenarnya kalau kita betul2 enjoy.. betul tak?:)

~SYAZ~ said...

wah!!! bestnye tempat praktikal sis tu..
tempat buat mknn lagi..
mmg tak boring la..

tak sabar rasa nya nak praktikal ni :D

che sakinah said...

best tu best... tapi penat wak.. tak tahan kite.. hahhaha
awak bila praktikal?