Sunday, April 3, 2011

Risau lah dengan Malaysia!

Saya risau.. korang risau x? tah r weii.. mana betul mana salah..
saya pun dah tak tahu.. diam terseksa. cakap berdosa.. argh! Malaysia.Malaysia.

Berita panas dalam akhbar tadi.
keliru wei keliru.. ashik fikir je tak henti2..
eh, biar lah nak pikir! dah tu masa depan kami..

Duduk2 bincang dengan kawan petang tadi.
kami cakap hal2 negara macam pakcik2 di warung kopi.
hangat hati. nak cakap x reti. macam2 dah jadi.
tapi ramai yg diam buat kerja sendiri.
malas campur politik sbb kata dah tak suci.
ada tu sbb tak berani, ada yg lain tu sbb benci..
tiba2 saya mula risau dengan benda2 cemni,
dah.. takkan nak diam je sampai mati?

Apa korang rasa benda ni lawak?
cuba pikir baik2, saya cakap ni betul ke tak?
remaja sekarang suka buat pekak pekak badak..
semua orang ashik cakap lantak..

Isu pilihan raya sarawak..
Isu video seks yg tah tulen entah tidak..
media hanya tahu mencetak..
ah benci! apa remaja sekarang hanya duduk bawah tempurung mcm katak?!
Jangan biarkan kita ditengelam timbul, buta tak nampak..

Haih.. tah lah wei saya dah tak tahu nak cakap apa.
masing2 tuduh menuduh, kata mengata.
mana satu betul, mana satu salah ,dah susah nak beza.
sana sini dengar berita.
ashik2 berubah cerita..
Jenuh la.. kalau selalu ashik nak kena pejam mata!

Korang tahu kuasa remaja?
agh! bukan mereka yg masih alpa..
ini remaja yg sudah terbuka minda..
nafas bergelora turun naik didada..
Awas! bila mereka mula mara..
Awas! bila mereka mula melaungkan kami cintakan negara!
Itu sudah jadi satu petanda.
Tau apa itu huru hara?
Aii..Tak kan nak biarkan terjadi di Malaysia?

Ini bukan sajak, bukan juga puisi,
Ini hanya *rap, nukilan peribadi,
Saya tulis ni betul2 dari hati,
hmm.. up to you how to create the melody.. (--.)"

*you may right click on the word to see the meaning



p/s : Please don't ever try to photocopy, I warn you man.. these words might caused controversy.. bet you would never be happy! =,

2 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Sakinah

Nabi Muhammad saw, telah tinggalkan 2 perkara yg boleh dibuat panduan untuk bahagia didunia dan bahagia diakhirat...Al-Quran dan Hadis

dlm kes2 dinegara yg kita cintai ini
sudah terang dan jelas

moga kita dlm perlindungan Allah senantiasa

Wassalam

Che Sakinah said...

Waalaikumsalam atuk..
Alhamdulillah tentang dua perkara tu saya masih jelas..

secara terus terang saya masih di gray area.. not blue, green, red atau apa2..

asal saya baru nak sokong satu warna, ada saja cacat cela. dah tu macam mana? terpaksalah pilih kelabu, warna yg tak bermakna. :(

InsyaAllah.. may Allah save us all.. ameen.