Sunday, February 27, 2011

Jom main chess

Assalamualaikum semua. aik? hari ahad dah habis? hehehe.. sekejap je masa berlalu kan?

Tiba2 rindu pulak main chess dgn adik iman last week.
"ashik along je menang.. tak best r..."
"yea la dah nak lawan dengan jaguh.. memang la cemni.." keh2.. ayat poyo seorang kak long. oit oit..Dengan adik tak pe la belagak... standard r kan..

korang reti main? waa.. terer.. kira tokey r ni? hahaha.. yang dah tokey tu takpe.. sile beri laluan tokey Ahlong nak explain cara2 main chess utuk yg baru nak belajar k...

Baik lah adik2 sekelian, cara2 nya begini:
1) Mula2 kita kena tahu setiap fungsi buah catur tu dulu



King: boleh gerak satu kotak je. depan, belakang , kiri dan kanan boleh gerak. Raja ada satu gerak special tau.. name dia castling. boleh tukar tempat dengan rook a.k.a castle. selalunya jadi bila king in danger. takpe.. tu esok2 tau sendiri bila nak tukar.

Queen: ni paling terer. ada kuasa bishop dan rook.. maknanya, boleh gerak menyerong dan boleh jalan straight. sejauh mana pon boleh. yg ni jangan kasi mati, nanti tak semangat nak main.. hahaha

Rook: kita panggil castle la ek. dia boleh jalan straight je. kiri, kanan, depan dan belakang.

Bishop: boleh jalan menyerong seberapa banyak kotak pon

Knight: kuda kena gerak ikut bentuk 'L'. tiga kotak sahaja. ikut lah.. dua kotak melintang dan satu kotak memanjang. atau pon sebaliknya. kuda je boleh langkau buah lain. yg lain tak bolah.. ni bukan dam eh.

Pawn: ni askar. kuat sikit dari king. dia boleh gerak dua kotak time mula2 ja.. lepastu kena gerak 1 kotak dan ke depan sahaja...kecuali time nak bunuh lawan,bunuh kena menyerong.. atas kiri kotak atau pon atas kanan kotak pon boleh.

2) susun buah2 tu atas papan ikut susunan macam ni eh..


3) pasukan putih memang kena mula dulu. takyah main ojus atau baling2 syiling ke dadu ke.. eh jap2.. time nak pilih warna pasukan boleh lah..

nak ajar trick.. tapi panjang la pulak nak tulis. ceh.. macam le terer bebenor, nak ngajor ngajor kan... keh keh keh..
sebelum saya cingcau.. pesanan saya, kalau nak jadi wakil sekolah ke, wakil kampung ke.. kena lah prektis selalu.. baru terer.

okey adik2 semua.. goodnight.. tidur awal malam ni k. esok sekolah..
lots of love~~~ ;*


p/s: gambar pinjam wiki. kalau lukis sendiri, buruk. ngeeheehee~

4 comments:

h o n e y said...

Salam along.
hani suka main chess tp dah lama sgt x main. nnt kte main sma2 nak.hehe

Che Sakinah said...

hoyeh...?? niceee~~~ jom2 :D

~dianakhairi~ said...

wahhhhhh kak kina!!
timaksh la letak ilmu ni.hahah!

akk kne lawan ngan suami saye nih..
aritu baru je lepas pemilihan utk masum :)
kak laili pon ade..hehe.

Che Sakinah said...

ye ker?.. bile dia orang recruit? x nampak iklan pon.. hehehe.. macam la nak masuk.. keh2 ;p
Diana ni.. suami awak tu dah terer... lawan dgn level atas2 dah..
sape la saye, main peringkat sekolah je dulu.. biasa2 je. lama dah tinggal.. main2 ngan adik-adik boleh le.. :)