Sunday, May 8, 2011

Kek keret untuk mama saya

Assalamualaikum.. Selamat hari ibu kepada ibu2 seluruh dunia. Ramainye cerite pasal mak masing2.. dkt fesbuk semua status tak mahu kalah.. apetah lagi dkt blog.. hish! tak boleh jadi niih.. mama saya pon hebat jugakk!! ;O

So, hari ni korang buat ape bagi mak korang gembira? achecheeh.. dan2 nak kata yg korang buat mak korang happy hari2.. tipu! mesti ade je hari yg korang buat mak korang risau kan? kan? ;p

Sape bangun pagi tadi hug mak dia? kiss mak dia? sape buat breakfast untuk mak dia pagi tadi? korang memang WOW! I likeeee.. for sure korang anak yg baik :)

Saya dari malam tadi prepare kek keret favorite mak saya.. 1st time! hahaha.. Psst..saya pandai bake kek yg saya suke makan je sebenarnya.. not so much fan of carrot cake! hahaha. Tak pe, mama punya pasal.. redah je la. Chef Rimau lain.. dia terer r masak ape pon. Dia dah balik kampong jumpe mak dia. Nasib baik dia sempat tinggalkan resepi ni..

Kek keret classic

Bahan2 kek:

2 cawan tepung kek
1 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
3 biji telur
1 cawan minyak sayur
1 sudu kecil vanila
1 cawan kurma, cincang*
1 cawan nenas, cincang*
*(saya mesin je terus kurma dan nenas tu.. lambat lah nak cincang2)
2 cawan keret parut
1/2 cawan almond yg telah dicincang

Cream cheese:

60 gram butter
250 gram cream cheese
1/2 cawan icing sugar
2 sudu makan lemon juice

Hiasan:
1/2 cawan almond cincang yg telah digoreng


Cara2 membuatnya kek:



1) pukul telur + gula sampai kembang.
2) masukan minyak, adun hingga sebati.. then masukan vanila.
3) masukan tepung kek + garam + serbuk kayu manis. gaulkan dengan spatula/sudip. Bak kate chef rimau semalam "sudu pon boley cik kak.."

4) Setelah sekata, masukan kurma + nenas + keret + almond. Adunkan hingga sebati.
5) tuang dalam achuan dan bakar dalam api sederhana 1 jam :)


Cara buat cream cheese:


1) pukul cheese cream + butter + icing sugar sampai pekat
2) masukan jus lemon, pukul rata


Cara2 hias kek:



1) sapu cream di seluruh kek


2) tabur kacang almond goreng di sekeliling kek

okeyy.. dah siap. kalau korang suka atau mak korang suka boleh la buat kek ni dkt rumah ye!


Saya: halamak.. Sorry maa tulisan along buruk pulak atas kek tuh..
Mama: mane ade buruk.. cantik lah tu!
Saya: bhuaahaahahaha.. okey lah maa.. tulisan along tu cantik! (^^)"


"Now I see through your eyes
All that you did was love
Mama I love you.."



Drama yg tiada kaitan.....


Chef Rimau:
Orang suruh guna piping beg x mau.. nak guna plastic jugak! kan dah tulisan bengkang bengkok! ketegaq budak nih!(degil).. GhaAuuM! ;B
Saya: Dengki r tu tak dapat rasa.. mama kata seedaaap!! ~ :p

6 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Che Sakinah

oiiii
sukanya hati seorang ibu
bila along buatkan kek khas untuk nya

Wassalam

cikcahya said...

sedap ye kek che sakinah.
nak try jugak la buat
simple je bahan2 dia :)
happy mother day ur mom

cik blablabla said...

salam..erm nak tanya,kek ni jenis lembab tak??

wahhh..carrot atas cake tak menahan..cutee! siyes

i lov cake..hehe

Che Sakinah said...

@atuk : Waalaikum salam.. :)

@cikcahaya : sila la try. thanks.. u too ♥

@ cik blablabla : yess.. kek tu moist.
carrot herot petot tu cute? hahaha.. makasih le puji ;D
psst.. nama ko sebena ape weii? sorry kita pangil cik bla2 je.. tak tau name.

ayu jamal said...

pandai buat kek dh boleh kawin ni

che sakinah said...

tengah prepare nak kawen le ni... gheeheee *maluu* ;)