Tuesday, March 29, 2011

lambang ' ♥ 'dalam Oxford dictionary?!

Assalamualaikum all!!! sihat? nak cerita sikit pasal Oxford English Dictionary ni.. sekarang dah ada symbol ♥ lah dalam tuu! tak caye? tak caye? tapi betul korang! dah ade.. saye pon baru tahu.. kene beli new edition la kot kalau nak tengok..

Tak tahu jugak nak cari under huruf ape.. sebab dia kan lambang bukannya huruf. kalau kita tengok memang lah ada ayat macam I NY, I My Mom dekat baju, topi dan sebagainya.. tapi tu macam suka2 je kot bagi nampak menarik.. tak paham jugak sebab ape ada lambang ni dalam English dictionary.. mungkin orang2 zaman sekarang tak paham ♥ tu ape kot.. korang paham ♥ tu ape? hehhehe.. ;p

Saya rasa la lambang ♥ tu supposed to be in 'symbol dictionary' la.. ye x? takpe2.. ni saya dah buat contoh symbol dictionary.. siap bina ayat lagi.. haaa.. kalau saya betul2 buat korang nak beli tak?? hohoho.. berangan nak lawan oxford weh.. huahahahaa



Buat pengetahuan korang, Selain symbol ♥ ni, ada perkataan2 yang tak disangka2 ditambah jugak dalam dictionary oxford nih. Antaranya, 'LOL' laugh out Loud dan ' OMG '??.. memang sangat oomaaiigoosshh kan korang!?!.

Yang tak boleh bla tu ada perkataan ' WAGs' jugak.. haah memang pun makna WAGs tu refer pada Wife And Girlfriends pemain2 bola.. salah sorang WAG yg femes tu mcm si Victoria Beckhem. Oleh kerana perkataan ni sudah boleh digunakan world wide dan tak dikhususkan lagi untuk pemain2 bola England.. so rasa2nya isteri or teman wanita pemain2 bola Malaysia boleh di panggil WAGs jugak la iye? ekekekkee ;p

Sebelum saya bye2 korang untuk hari ni.. meh saye tolong tunjukkan korang yg belum tahu tu cemane cara2 nak buat symbol ♥ dalam blog.

1) tekan Fn + Alt + L

atau pon ..

2) Pergi dekat Edit Html, type ni.. type terus pon jadi jugak ♥


atau pon susah2 sangat..

3) high light lambang ni ♥ , copy.. lepastu.. paste je.. hehehehee..


Sekian, Bye2 korang!! [+] , =() , ♥ !!



P/S: Saya baca info OED dekat sini

7 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Sakinah

♥.♥.♥.♥....
yeeee saya berjaya copy
he he

Wassalam

Novelgurl said...

Salam.sy siht je hehe..eish2..canggih2 TP x beli pun lg huu~ so x tau lalala

ARC™ said...

source pls

Che Sakinah said...

novelgurl : sile beli.. lalala

ARC: saya dah kasi dkt P/S tu.. saya dah link kan ke sini -> http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/8400964/Heart-symbol-enters-Oxford-English-Dictionary.html
haa.. mesti x nampak ni..

saya bace surat kabar UK ni lepas dengar info dari FLY fm petang tadi r.. =,

ARC™ said...

susahnyee nak caye huhu

Che Sakinah said...

ahahahhaa.. yg ni kena gi beli OED edisi terbaru dulu la kot.. check sendiri dulu.. kalau ade baru boley pecaye.. ♥

Anonymous said...

Does your site have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to
shoot you an email. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it grow over time.
Feel free to surf my website ; Nicer dicer