Thursday, January 20, 2011

Tanda Diet yang salah


Selamat tengah hari semua... dah lunch? eh.. tak nak lunch sebab nk diet? haiyoo... ni diet cemane ni.. isk2.. kalau tak nak makan langsung baik la pagi tadi niat puasa je.. pahala pun dapat.. kan?kan?kan?.. hehehe

Betul ke cara kita diet ni? kang sia-sia je tahan makan itu dan ini.. tengok2 badan still mcm tu jugak.. lagi parah system dalam badan pun rosak.. daahh.. tak pasal2 la tu..

Korang tahu, diet kita tu jadi salah bila..

Satu: kita rasa mual, pening dan sesak nafas

Ni maknanya badan kita kurang sumber karbohidrat... cam roti, nasi, pasta dan kentang. ape pantang2?? sumber serat tu korang!.. ada anti oksida mcm vitamin E dan selenium untuk melawan penyakit.

Dua: Mudah letih dan tidak bermaya

Sampai nak berjalan pun tak larat.. tu maknanya kurang zat besi, vitamin B12 dan Omega 3. kalau rasa tibe2 cam tak larat nak bangun solat.. letih je.. rasa tak bermaya je.. tu penyakit MALAS tuu... takde de kena mengena ngan diet. ubat dia satu je tu.. rotan! hehehe ;p

Tiga: Kerap membuang air besar dan kecil

Biasanya terjadi bila kita mengambil ubatan2 yg mengandungi 'diuretik'. Tanda2 ni bermakna kita tak sesuai untuk guna ubat itu. Kalau ubat tu dah tak sesuai dgan kita jangan makan jugak sebab mahal ke ape ke... buang je k.

Pesan saya untuk semua.. hati-hati bila berdiet eh... jangan keterlaluan. ~ Live well ! :)

6 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Che Sakina

Alhamdulillah
saya tak payah diet
cuma diet poket ajer

Wassalam

Che Sakinah said...

waalaikum salam..
alhamdulillah syukur.. seronok saye atuk sihat:)
diet sihat penting kan atuk?.. gemuk ke kurus ke.. semua kena pandai rancang permakanan.

hahhaahaa.. atuk..sama la mcm saya!! diet poket..
masaalah2.. haish.. kene start merancang ni.. :D

! Encik Nakal ! said...

apa kaitan pic comel tu ngn diet~~hekhekhek

Che Sakinah said...

saje.. buat tatapan shinchot.. hahaha ;p

BuLat i2 CirCLE said...

tip nk kempiskn perut ade x??

Che Sakinah said...

ade.. tu kena rajin buat sit up n kurangkan minum ais batu.. ermm.. tips six pack nak? hehehe ;)