Friday, January 7, 2011

Semangat putri kota, kami bukan blogger miskin

Assalamualaikum penghuni kota! aachey chey.. dah macam Dj radio buruk la pulak... dah 5 hari saye x menulis. Terasa seperti kelima-lima jejari runcing saye pon dah mengontot. agagaagaa..
selama lima hari saya menjelajah ke blog orang2 membaca dan membaca lagi.. sampaikan blog sendiri telah diabaikan... alaa sian L.L.L.. meh2 nak update..

Idea dalam otak sebenarnya banyak... seriously banyak! nak share sangat2...
tapi memandangkan saya pelajar UIA (nak jugak sebut tuh! naya je kalau tak behave well dkt sini) masalah kesibukan tu.. argh!.. memang kalah makcik kentin!! tak caye.. gi la tanye aunty teh! dia owner cafe mahallah Asma. ~ Assalamualaikum aunty teh! * bagi salam sambil melambai2 tangan kot2 la dia terbaca. heehee (*_^)v

Saya sekarang sedang mengumpul informasi nak buat thesis tentang kemiskinan dalam kehidupan bandar (Poverty in Malaysia), specifically in urban area.. tu yg saye suke jalan2 ke blog korang cari life.. saye bace hokey blog korang.. bukan setakat BW dkt shoutbox jer.. unless.. haa.. unless korang ada ciri2 seperti yg dinyatakan oleh mr. wootwoot dlm blog dia ni ->"iniwootwoot" haa.. makanya saye akan memohon diri lebih awal dari biasa.. hahhaaha.

Saya bukannya nak cari orang miskin masa melawat blog kawan2. Saya Bukan nak buat rancangan bersamamu pun kat sini. Macam saya cakap tadi, saya nak cari isu2 berkenaan kemiskinan di negara kita yg tercinta ini. Faktor2 dan kesan2 kemiskinan terutama dalam keadaan negara kita yg sedang membangun. Bayangkan masih ramai yg miskin diluar sana.. masih dan makin ramai ye.. ditegaskan sekali lagi.. makin ramai!
eh jap.. ade ker blogger yg miskin? maksud saya, miskin harta? kalau ada, saya nak tolong tekan iklan dkt blog dia banyak2 kali. Tapi setakat ni tak pernah nampak la lagi blogger cerita dia tido di kaki lima.. atau upload gambar makan makanan dari tong sampah sebab dia ni miskin. (kalau ada kemere n laptop.. miskin amendenye tah) tak paham betul! hahahaha..

Tapi yang sangat jelas saya nampak.. blog kawan2 yg makin ramai miskin akhlaknya. Ape cerita ni brader?.. apa cerita ni sister? alahai.. muslims.. ape gadoh2 ni.. x best r.. malu la sikit dngan kami yg baru berblog ni..

Meh saya share findings sepanjang saya buat research ni ya Sedara sedari sekalian. Faktor utama terjadinya kemiskinan sesebuah negara tu.. ini lah! perbalahan sesama sendiri, percakaran tak tentuhala. Memalukan dan menjatuhkan maruah sedara seagama.. ada ilmu tapi digunakan untuk menentang dan membenamkan semangat sedara seumat. tu bila la kita nak maju ?bila nya kita nak kuat? bilanya kita nak kaya?

Bawak2 la muhasabah diri... fikir2 kan cara macam mana nak memajukan ummat, bukan menghancurkan. Jom kita bersahabat, jaga tatatertib.. haa.. kate blogger hebat? saling hormat menghormati, mudah-mudahan hidup diberkat:)

Dear sister2 blogger.. lagu ni saya dedicate khas untuk anda. Semoga kembali bersemangat! *yeay!* :)

Putri kota - Ella (lirik)






p/s: Semangat putri kota, kami bukan blogger miskin akhlak!

9 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Che Sakinah

miskin tak semistinyapada harta benda
mukin miskin budi bahasa atau lebih teruk miskin di Akhirat

Wassalam

Che Sakinah said...

waalaikumsalam,
Syukran Brother Rozali.
very well said. couldn't agree more :)
poor knowledge, poor akhlaq will definitely lead to poverty in Akhirat.

Cik SHiNJU said...

Salam...

Tu la impaknye kalau berblog semata2 nak kejar trafik n cari duit mudah...sanggup buat n3 yang kontroversi...


p/s - tag awk dulu saya belum buat..sori yer..
Tapi saya dh masukkan dlm list utang tag saya.. :D

Che Sakinah said...

wasalam..

betul2.. niat tu kena ikhlas..
takpe2.. simpan2.. bila rasa kepupusan idea nk update blog, buat tag... haa selamat dari kontoversi.. hahahaha :D

tingkatkan prestasi , kurangkan kontroversi (*_^)v

SizZLing SuZai said...

salam..

hahahha ni sal blog gaduh tu ke..heheh
mcm2 dorg ni kn..wat blog pon le jd prob..relax lar kn..^^

Che Sakinah said...

wslm..

kan .. kan.. chillex r kan.
burok gadoh2 ni.. hahaha xD

black paper said...

thanks che sakinah ;) for the wish.and please make du'a for the this weak servant of Allah,may ALlah bless you with the greatest blessings ;)

Che Sakinah said...

insyaAllah brother... keep strong !:)

AINNZ ABIGGAILL said...

Singgah ke entry ni sebab ada yang muncul kat blog Wooot wooot! dari entry nie.. Hahahaha mesti dia terkomfius antara Wooot wooot dengan Ini woot woot ;p