Saturday, December 18, 2010

Cinta Laila dan Majnoon

Assalamualaikum... rase mcm lama dah tak menulis.. tah nk bagi alasan ape pun x tahu.. hahahaha.... ;p Alasan terbaik busy kot.. hahaha.. busy tengok cite korea.. hahaha..tah pape betul! ish..ish..

Cite korea yg baru saye tengok tu tajuk dia ' playful kiss'. hero cite tu kim hyun joong. Story line same macam drama2 korea yg lain.. hahaha.. cerita cinta yg berantai-rantai.. heroin clumsy gaban.. hero perfect teramat... very unrealistic.. tapi saye tengok jugak.. keh keh keh.. layann~~

saye bukan nk cite pasal cite korea pon kt sini.. tapi cerita Laila Majnoon.. haa.. pernah dengar x? bukan yg drama melayu jihan miskin n fazura belakon tu.. ni cerite dari buku fevret saye.. 'maqreeful mathnawi'.. sape ade? hahaha.. takpe2 meh saye cite.. buku tu himpunan cerite2 dan syair2 dari Jalaluddin Rumi.. sape dia tu? haaa..sile la google dulu k.. no pain no gain! hahahaa..
Banyak cite2 laila dan majnoon dalam buku tu.. tapi saye cerite dkt korang yg paling saye suke la eh..

Al kesah nye.. di zaman dahulu kala.. khalifah baghdad (pemimpin negeri baghdad) bertanye kepada si Laila..

khalifah baghdad: Beta lihat kamu ni sangat la hitam meghelik dan boleh dikira dlm category hoduh juge le... (berkata dlm nada berlapik konon nye la..)
tapi kan.. si majnoon yg hensem tu, teramat lah minat dengan kamu.. nak kate kamu ni ada special beauty dari wanita2 di zaman ni.. tak de la pulak kan.. hairan bebenar lah beta mengapalah si kacak tu teramat gilakan kamu?

Laila: Oh tuanku, jikalaulah tuanku memiliki mata si majnoon itu, pastinya tuanku akan lupa tentang keindahan kedua-dua dunia..
Wahai raja yg hanya mementingkan diri sendiri!
Cinta majnoon kepadaku telah membuatkan dia menjadi seorang gila, langsung tidak sedarkan diri.
ketidaksadaran dan kebutaan dalam cinta lah yg menjadikan cinta itu amat bermakna walaupun ternyata kebutaan itu amatlah berbahaya.

*halamak malu seyy terjemah.. bunyi cam jiwe2 habis!!.. hahahaaa.....*
Dekat bawah ni Real english version macam dalam buku tu...

( eh, Laila ke tu? )

In other words, it is a sign of true love when a person is only aware and conscious of the existence of a beloved, while being unconscious and unaware of anyone else.

Oleh itu, orang yg bercinta ni hanya sedar kewujudan cinta hati dia sahaja. orang sekeliling yg lain tu.. dia takkan sedar dan dia takkan kesah pun ada ke takde.. gitu lah.. (anda berpengalaman?? tepuk dada.. jawab sendiri la eh!)

Cerita laila dan majnoon itu hanyalah ideology yg diberi oleh Al Rumi tentang cinta..
Apa yg penting " Beauty lies in the eyes of the beholder "!

Ayah saye pernah cakap... kalau dah suka, mane boleh tanya "kenapa?"
hurmm.. tapi saya tetap nak fikir kenapa... kenapa dia suke eh??...
sebab dia suka lah kann!! haiishhh!!.. serabut!



"Oh Allah! make me unaware of all others! and let me remain conscious only of Your existence. Amin ya rabal alamin"






3 comments:

Liyana Faten Safuraa said...

che sakinah ♥
ak tgah tgok playful kiss maa!!
hahahaha! =)

psssssttt!
cantik pic tuh! i like it!!

Miss..Donut said...

aku..click..b;log..ko..sbb..tgkk..gmbr..ko..tuh!

pheewit..awek..cun..tu~~

Che Sakinah said...

pura, hahaha.. mesti ko suke kan cite tu.. aku nk tengok cite lain pulak ni... hahaha.. sementara x de asgnmnt pape lagi nih.. baik layan drama weiiy.. khahaha..

haziqah, mane entry ko wei?.. aku nk follow ni.. he..he..he..

thanks guys! sebab ade mate majnoon jugak hahaha.. gambar hari rabu last week, time aku belakon jadi putri gunung ledang utk gimik AGM club aku . :)