Tuesday, November 9, 2010

Jap lagi exam Fiqh for Economist 2


Assalamualaikum semua... jap lagi saye ade exam fiqh.. huhu.. sedia sikit2 je... baru study smlm kot.. skarang sibuk sangat.. biasa r anak sulong.. hehe.. mak ayah g Australia for 2 month.. so I'm responsible in taking care of the house , my siblings and may mom's business while they are gone.. nasib baik semua dah besar.. tinggal yg separa kecil tu je.. miss Iman ;P... hehehe.. lepas ni kena blk lagi.. between exams gap.. teman dia amik keputusan UPSR. Risau gak.. nk dapat berapa la dia tu... huhu.. kalau bagus boleh la apply MRSM (ulul albab) yg dekt terengganu tu.. bagus sebab ade hafal quran sekali. erm.. kene g ambil borang tu cpt2 la nanti... takut x sempat... huhu...

okey lah jom buat revision sikit ape yg saye dah blajar mlm tadi...
roommate saye nyer lecture bagi tips kate semua ni akan masuk... (yg lecturer saye plak suruh bace semua... satu buku.. hahaha.. x sempat la kan..).
InsyaAllah la ni yg masuk... huhu... tolong la doa same eh...


The Contract of Loan (al - Qardh)
Ia adalah interest - free loan (pinjaman tampa interest) yg bertujuan utk meringankan beban org2 yg memerlukan.
conditions :
1. kedua2 pihak kene ade legal capacity sebelum join qardh ni
2. barang yg dipinjam oleh peminjam (borrower) kene berada dlm milikan dia.
3. borrower tu ade hak lah gune barang yg dipinjam tu sepenuhnye.
4. brg yg dipinjam tu nanti bile pulangankan kene same kuantiti dan same jenis nye.
5. ape2 pun delay dari borrower dan penambahan dari pemberi hutang adalah dilarang.
6. Majority ahli fiqh setuju yg kalau nk bayar tu x boleh confine pada mase2 tertentu in the future.
7. kalau nk settle kan hutang tu .. bile2 masa je yg creditor tu minta.
8. x ade tempat tertentu utk pulang kan barang yg dipinjam.
9. x leh letak ape2 pra syarat dlm contract ni.
10. mane2 pihak yg berkenaan boleh je batalkan contract ni secare sukarela.

Mudharabah

contract ni yg sorang sumbang capital, yg sorang lagi sumbang skill yg dia ade ( expertise)
yg nk masuk jap gi ni tentang division of t profit (pembahagian keuntungan)
- dua2 pihak kena ada tym pembahagian tu
- boleh bahagi2 keuntungan tu lepas dah hapuskan kerugian dan capital sahib al- mal dah disimpan sepenuhnye.
- baki lepas tu baru bahagikan antara dua pihak tu mengikut ratio yg dah dipersetujui.
- kalau zakat x diperuntukan dalam syarat mase buat agreement dulu, makenye zakat hendaklah dikenakan ke atas owner of capital.

Hawalah (transfer of debt)
debtor terlepas dari hutangnye dngan memindahkan tanggungan hutang tersebut kpd orang lain yg bertanggung jawab melangsaikannya.
pillars of hawalah:
hanafee - ade 2:
1) offer frm principle debtor
2) acceptance frm t creaditor and t transferee
majority kate ade 6 :
- principle debtor,
- creditor
- transferee
- principle debt
- hutang yg ade antara transferee ngan principle debtor
- expression. termasuklah offer n acceptance.

huhu... yg lain2 x sempat nk tulis... nk kene g dewan dah ni.. k .. bye2;p

2 comments:

~dianakhairi~ said...

hallamakkk.
kalo awal sket publish,saye bce entri ni je aritu.
aiseh!

Che Sakinah said...

soriii.. tengah hari tu baru dpt ilham nk tulis..
nk bagi ingat jer tu sebenarnye..
erm.. next tym kite post awal.. hehe..
FM2 mmg tak laa kaan~~~ ngeeheehee~~~ ;p