Wednesday, November 3, 2010

Cerita Bahasa Melayuku

Salam tengah malam.. hehe... saye masih belum tidur lagi.. memikirkan 1st paper yang saye tulis tadi. korang mesti kate Bahasa Melayu jer.. x yah risau.. tapi saye risau jugak.. nak buat cemane kan?? hahhaha.. saye risau dngan diri saye sebenarnye.. kalau BM pun performance x mencapai tahap yg saye mahukan.. mcm mana yg lain2... sedih juga tadi sbab saya x cukup masa tym tulis karangan tu.. tulis tu tulis tapi idea tarak.. tulis tah pape je.. isi karangan kosong.. tawakal je la.. harap2 tym mdm tanda tu.. mdm kesian pastu bagi banyak markah.. hahaha..

saye sebenarnye rase juga makin hari prestasi pelajaran saye menurun.. ape sebab? entah... kalau tahu x yah le saye pikir2 lagi sekarang ni... huhu... saye membuat perbandingan saya dahulu dan sekarang... ishk2... banyak betul berubah nii... makin alpa!

Jom imbas tengok...
dulu tym sebelum masuk uia... saye kerja dkt kedah.. 2 tahun.. just after balik dari South Africa..
sambil saye kerja tu, weekends saye gi la tuition blajar subject2 SPM... nak masuk UIA la kate kan... hahaha.. syarat utk masuk semua University dkt malaysia, mmg kena ada SPM @ ape2 yg setaraf dengannye... kenape x guna South Africa nyer degree jer msk UIA? boleh buat master terus.. hahaha... soalan yg semua orang tanye dan saye penat nk jawab... so ckp la x di iktiraf.. sebenarnye boleh jer kalau diusahakan.. cuma saye mmg nak ambil Business dari dulu lagi.. dari kecil lagi... dari zaman saye dok nyanyi lagu ella lagi nuh.. hahaha.. *suke hati saye la.. hidup saye*~ hahaha.. tetibe la tu kan...

yg saye nak cite bukan pasal tuu.. yg saye nak cerite ni ttg cemane semangatnye saye tym belajar utk SPM dulu.. 7 hari kerja.. 2 hari utk belajar subject spm.. org lain belajar 2 tahun.. (form4 n 5).. saye 2 hari setiap minggu dalam mase setahun jer... saye pon x tahu cemane saye boleh manage masa tuu.. tym tu saye rasa saya sangat matang berbanding sekarang... hahaha..

saye masih ingat cikgu Shahran cikgu BM dkt tempat tuition tu.. best betul.. semangat saye blajar dengan dia.. mmg dia guru yg hebat lah sbb dapat ajar saye yg lidahnye masih keras ala afrika gitu.. *kini tidak lagi!*.. ceyh.. mcm iklan pencuci breez pulak.. korang tahu... dia ajar kitaorang buat karangan yg mantap dalam masa 5 minit je.. bayangkan... sound impossible kan? tapi kita orang kene practice tau!.. sampai mantap.. asal dia masuk je, tulis karangan.. haa.. teruk gak la tangan kami jadi mangsa tym tu... oh! otak lagi dasyat... masak!
sampai la kami dapat tulis dlm masa 5 minit tepat! siap dngan simpulan bahasa, peribahasa, sngat retorik lah! mase tu mmg bersungguh2 betul...

disebabkan saye ambil SPM ni persendirian jadi x de la exam percubaan ke ape ke yg boleh nilai tahap kehebatan saye ni... hahaha.. ceywah.. saye buat exam sendiri n tanda sendiri jer la kan..
tapi Alhamdulillah... berkat usaha dan tawakal berserta doa2 dari org2 yg sayang saye ni.. saye dapat A1 BM... subject2 lain malas nak cerita.. nanti org kate bongkak pula.. x shoq r kan.. hahaha... tp nak eksyen jugak lah dkt musuh2 saye tu (kot2 derang terbace).. yg selalu sangat pandang rendah dkt saye.. kalau math saye x dapat A mcm mane sekarang boleh ambil business? kalau sains x A1 mcm nane boleh 2nd year dkt uia? BI @ BA?... teke la sendiri.. x de masaalah lah!;p

kalau dulu saye boleh buat ape yg saye rase saye mampu buat.. kenape sekarang tidak??
bear in mind! everything and anything is in ur mind!! insyaAllah... 5 more exams to go... I can do it!! i've done far worse n difficult than this.. (best example tym dkt S.A dulu.. bile2 kite cite lain kali plak eh..)

dulu minda kuat.. rohani bersih... hati terjaga... sekarang? astaghfirullah.. banyak nor anasir2 luar... susah betul nak menepis... ade x penapis yg mmg khusus untuk elakkan maksiat? maksiat hati sekali? tak sampai teknologi manusia nk menciptanyer ek? soo.. sedar2 lah.. (merujuk pd diri sendiri yg makin alpa) pada Allah kite berserah... rujuk balik kesalahan2 yg dibuat.. hitung balik amalan2 yg tertinggal...
rabii fighli... 3x.. (oh my Allah , forgive me..)

okey lah... itu saje untuk kali ini.. minta maaf dkt semua kalau bacaan kali ini banyak meninggi diri sendiri.. saje la saya menulis ni pon... supaya dpt motivate blk diri saye yg makin layu layuan ni... 'melayu biasa' la katakan... kena la cari balik semangat2 yg hilang.. suluh balik jalan yg sepatutnye saye rentasi... teguhkan kembali tiang2 perinsip diri yg makin mencondong untk rebah.. dan meneruskan langkah2 mencari redha Allah.. barulah boleh bangga nak mengaku saye seorang "Melayu Muslim yg hebat"!



Hei, tangkas langkahmu di tengah gelanggang
Bagai kijang bermukin di hutan
Kemas pencakmu berhadapan lawan
Bagai sang harimau siaga menerkam

6 comments:

h/g said...

belajar kat mana di south africa? madrasa ke?

Che Sakinah said...

yup. saya belajar di Madrassa Muenul Islam, Johannesburg, South Africa :)

NoorAtika MohdAzali said...

student uia ye ^_^
batch brp ni??

che sakinah said...

Ya saya student UIA. batch 2009/2010 (matric 082****)
InsyaAllah Final year this year. awak student UIA juga ke? Batch berapa?

..ika itu aku.. said...

batch 071, nk tggalkn uia dh..
good luck utk final year nnti..

che sakinah said...

oh ye ke? waahh! tahniah! awak course ape?