Thursday, November 18, 2010

Ayam sumbat ala safari



اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَر ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَر أللهُ أَكْبَر وِللهِ الْحَمْدُ .
اللهُ أَكْبَر كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ للهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً ...،
لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهً وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْن

Selamat hari raya Aidiladha semua... bagaimana hari raya haji anda? ape? x semeriah raya aidilfitri? heheehee.. dkt malaysia mmg macam tu.... cube gi dekat mekah tengok.. mesti seronok! meriah.. saye pon tengok dkt tv je.. hehehehe.. belum lagi berkemampuan untuk pergi menunaikan haji.. insyaAllah suatu hari nanti...
Sebenarnye raya haji mempunyai hikmah yg amat besar jika kita memahaminya. Bulan zulhijah sahaja sudah mengandungi kelebihan2 nye tersendiri. Jadi, kita yg di malaysia ni pon hendaklah bersama2 meraikan raya haji dngan beramal ibadah, solat raya, bertakbir, menyembelih korban dan bersedekah... mudah-mudahan amalan kita ini menjadi bukti cinta dan iman kita kpd Allah swt. Amin ya rabbal alamin~

Alhamdulillah, pagi td saye sempat menyediakan juadah utk makan2 selepas solat raye... ye lah memandangkan ketua chef rumah ini xde di malaysia buat sementara waktu (mama saye ler ketua chef tu)... jd selaku pembantu chef.. saye meneruskan perjuangan mama saye utk menjage perut adik2.. heeheehee..

Mempersembahkan... jeng3x.. taadaa... "ayam sumbat ala safari"!!!...
ape tu? ape tu? cemane nk buat tu? sedap ke tu? ~ hehehe.. sabo2.. ni resepi nyer...

1 ekor ayam dibuang perutnye.. x yah potong. sembelih tu mmg la.. wajib.. hahahaaa

bahan2 utk
marinade : ( blend kan ye semua2 ni )
2 bawang besar
3 bawang putih
halia sebesar ibu jari
sedikit lada hitam
serbuk oregano
3 helai bay leaves ( kalau x de xpayah bubuh pon takpe.. )
5 cili padi (kalau nk pedas lg tambah le sesuka hati..)
garam
serbuk perasa

sayur2 utk sumbat dlm ayam
: (potong la sikit2)
3 biji kentang
1 biji carrot
2 biji tomato
broccoli hijau ( suke hati je nk letak banyak mane eh..)

lain2 bahan:
minyak zaitun
cheese ( kalau suke)

cara2 nye...
- perapkan ayam tu dengan rampah2 yg di blend tu selama 2 jam.
(saye dah marinade siap2 malam td..)
- letak atas bekas yg dah disapukan mentega.
- sapukan ayam tu dgn minyak zaitun
- sumbat kan sayur2 yg dah di potong tu.. tak muat? takpe2.. sumbat jugak sampai muat..
- letak lidi satey in between kalau sayur2 tu ashik terkeluar je..
- rempah2 td tu jangan membazir.. tuang kan sikit dlm perut ayam tu.. juicy sikit .. baru sedap.
- cucuk badan ayam tu dngn garfu.
- selit2 kan cheese dkt badan ayam tu. letak sikit kt dlm badan dia. kalau muat la. muat nyer tu.
- bakar ayam tu 200'c selama 1 jam.




<- sumbat sayur cam ni.. terkeluar2 pon tak pe..


















<- bakar dlm oven.. kadang2 tu buka la tengok












wow.... sexy x ayam ni bile dah masak... feweettt! ;p



okey... dah boleh hidang.. n makan... nyumm.. nyumm.. :D


selamat mencube resepi saye! he he he ~~ :)

5 comments:

afifahesnan said...

serbuk oregano tu ape eh ? macam nak try lah, t papehal kite roger akak lagi eh ? hehe

Che Sakinah said...

serbuk oregano tu ade jual dkt kedai.. serbuk ni selalu guna atas pizza n spaghetti..
kalau g super market dia jual dlm botol..
g kedai yummy dkt seksyen 9 tu.. murah sikit.. dia jual packet2..

afifahesnan said...

kalau tak gune bole tak ? haha.
minyak zaitun ganti minyak masak bole ?

Che Sakinah said...

bley jer... tapi bau herba dia tu yg best.. kasi naik selera...
boleh je pakai minyak masak biase..
btw, kalau nk perap pakai rencah barbecue or black paper yg knorr tu pon boley... lg senang..
selamat mencube ye... :D

Diari 929 said...

Salam, saya jiha dari Values In Islamic Culture (VIC) e- magazine. Sy tahu blog ni dr Meko. Bleh tak sy nk ambik resipi ni utk ruangan food VIC?

www.vic.my